Πολύωρες καθυστερήσεις των Σέρβων τουριστών στα σύνορα των Σκοπίων

Πολύωρες καθυστερήσεις των Σέρβων τουριστών στα σύνορα των Σκοπίων

Αρ. Πρωτ. 12320/29.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Πολιτισμού και Τουρισμού

- Εξωτερικών

 

Σε διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται να εξελίσσεται η στάση που κρατά η ΠΓΔΜ απέναντι στους Σέρβους ταξιδιώτες στα σύνορα των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, οι τελωνειακοί υπάλληλοι θέτουν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ταξιδιώτες από τη Σερβία με προορισμό τη χώρα μας. Τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα τουριστικά λεωφορεία που ταξιδεύουν από τη Σερβία προς την Ελλάδα παραμένουν επί πολλές ώρες ακινητοποιημένα στα σύνορα της Σερβίας με τα Σκόπια.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι των Σκοπίων φαίνεται να δημιουργούν εσκεμμένα προβλήματα επιλεκτικά μόνο στους Σέρβους τουρίστες που κινούνται προς τη χώρα μας, καθώς δίνουν προτεραιότητα στα αυτοκίνητα και λεωφορεία από άλλες χώρες.

Επιπλέον, χρονοτριβούν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των ελέγχων των διαβατηρίων των Σέρβων, καθώς απουσιάζουν από τις θέσεις εργασίας τους για αρκετές ώρες πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία του ελέγχου, ενώ όταν παραλαμβάνουν τα διαβατήρια προς έλεγχο, καθυστερούν έως και έξι ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ενώ τα παραδίνουν, στη συνέχεια επαναλαμβάνουν την όλη διαδικασία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση τουριστικού λεωφορείου με σέρβικες πινακίδες που ξεκίνησε στις έξι η ώρα το απόγευμα της μίας μέρας από τη Σερβία με τελικό προορισμό το Δημοτικό Διαμέρισμα του Σταυρού του Νομού Θεσσαλονίκης και για μια διαδρομή 670 χιλιομέτρων το λεωφορείο έφτασε την άλλη μέρα στις δύο το μεσημέρι.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα γκρουπ που ταξιδεύουν από τη Σερβία προς τη χώρα μας είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, γίνεται εύκολα κατανοητό  ότι η ταλαιπωρία για τους τουρίστες είναι ακόμα πιο μεγάλη. Επιπλέον το θέμα έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην τηλεόραση του Βελιγραδίου με αποτέλεσμα να λειτουργεί ανασταλτικά στην επιλογή της χώρας μας ως τουριστικό προορισμό και οι Σέρβοι να επιλέγουν άλλους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς για τις διακοπές τους με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας να πλήττεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν ενημερωθεί οι συναρμόδιοι Υπουργοί για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο μέσο σχεδόν της τουριστικής περιόδου στα σύνορα Σερβίας  - ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι Σέρβοι τουρίστες που κινούνται προς τη χώρα μας;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακρατικών επαφών προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι διαδικασίες ελέγχου των Σέρβων τουριστών που κινούνται προς τη χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων